ZAKAJ SE MAGNETI PRIVLAČIJO?

ZAKAJ SE MAGNETI PRIVLAČIJO?

Vsak magnet ima dva pola: severni pol in južni pol. Če magnet obesite na nit, je severni pol magneta usmerjen (skoraj povsem) proti severni smeri.

To je zato, ker je Zemljino jedro (njeno središče) velik, šibek magnet. Vaš majhen, močan magnet se ujema z zemeljskim magnetnim jedrom, tako da kaže proti severu. Tako deluje tudi magnetni kompas.

Magneti se ne držijo vedno skupaj

Če dva magneta držite narobe, se odmakneta – odbijeta se! Z drugimi besedami, če držite dva magneta skupaj tako, da sta podobna pola blizu skupaj (dva severa ali dva juga), se odbijeta. Poskusite! Zdi se, kot da so magneti obdani z nevidno gumijasto plastjo, ki jih potiska narazen. Ta nevidna plast se imenuje magnetno polje.

Šele, ko držite različna pola skupaj (sever, ki kaže proti jugu), se magneti držijo skupaj (pritegnejo se). Zdaj magnetno polje deluje kot raztegnjen gumijast trak, ki vleče magnete skupaj. (Bodite previdni, dva močna magneta vam lahko priščipneta kožo).

Torej, zakaj se magneti privlačijo ali odbijajo?

Verjetno ste že slišali za energijo. Za ustvarjanje gibanja je potrebna energija.

Avto, ki miruje, se bo začel premikati, ko bencin v njem zagori. To je zato, ker bencin vsebuje shranjeno energijo, ki se sprosti, ko zgori.

Ko se ta shranjena energija sprosti, se spremeni v energijo gibanja. Znanstveniki to nakopičeno energijo imenujejo “potencialna energija”, energijo gibanja pa “kinetična energija”.

Ko začnete teči, je to zato, ker se energija, ki jo dobite s prehrano, sprosti in del nje se spremeni v energijo gibanja.

Kaj ima to opraviti z magneti? No, magnetno polje, ki obdaja vse magnete, vsebuje shranjeno energijo. Vendar obstaja način za spreminjanje količine shranjene energije, ki obdaja magnet. In način, kako ga spremenite, vam bo povedal, v katero smer se bo premikal magnet.

Pravilo, ki si ga morate zapomniti

Vse v vesolju sledi pravilom. Poglejmo samo nekaj izmed njih.

Pravilo: kjerkoli v objektu je shranjena energija (in predmet ni privezan ali zataknjen na mestu), bo predmet potisnjen v smer, ki povzroči zmanjšanje shranjene energije. Shranjena energija se bo zmanjšala in nadomestila z energijo gibanja.

Torej, če sta dva magneta usmerjena z različnima poloma skupaj (severni pol proti južnemu), če ju približamo skupaj, zmanjšamo energijo shranjeno v magnetnem polju. Potisnjena bosta v smer, ki zmanjšuje količino shranjene energije. To pomeni, da silita skupaj (to imenujemo privlačnost).

Če sta dva magneta s podobnima poloma usmerjena drug proti drugemu (južni pol proti južnemu ALI sever proti severu), se bo shranjena energija zmanjšala, če se razmakneta.

Naše pravilo pravi, da bodo magneti potisnjeni v smeri, ki zmanjša količino shranjene energije. To pomeni, da silijo narazen (se odbijajo).

ZAKAJ SE MAGNETI PRIVLAČIJO?

SODELUJ IN PRISLUŽI SI POPUST!

Pošlji nam svoj video prispevek ali sliko primera, ki si ga ustvaril ter si prisluži svoj popust.


  Dovoljeni formati so: jpg, jpeg, png, gif, mov.
  Največja velikost dokumenta je 10Mb.

  Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova
  ali telefona občasno obveščate o:


  Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

  Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@svetmagnetov.com z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo SVET MAGNETOV D.O.O., prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v splošnih pogojih poslovanja.

  ZAKAJ SE MAGNETI PRIVLAČIJO?

  Zanimam se za produkt:

  ZAKAJ SE MAGNETI PRIVLAČIJO?


   Soglašam, da posredovane osebne podatke hranite in uporabite, da me prek e-naslova ali telefona občasno obveščate o:   Vaše podatke bomo uporabljali izključno za namen, za katerega smo pridobili vašo privolitev. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

   Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite tako, da pošljete sporočilo na e-naslov: info@svetmagnetov.com z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo SVET MAGNETOV d.o.o. prenehal pošiljati vsebine, od katerih ste se odjavili. Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v splošnih pogojih.